Szukaj

Czym jest zielona kawa

nacure, 19 kwiecień 2021
Czym jest zielona kawa

Co to jest zielona kawa? Wszystko co musisz wiedzieć

Zielona kawa jest coraz bardziej powszechna w społeczności zajmującej się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W związku z tym być może słyszałeś o jego bogatej gamie prozdrowotnych związków roślinnych. W tym artykule szczegółowo przyjrzymy się zielonej kawie i jej właściwością.

Co to jest zielona kawa?

Ziarna zielonej kawy to po prostu zwykłe ziarna kawy, które nie zostały spalone i pozostają całkowicie surowe. Ich ekstrakt jest popularny jako suplement diety, ale zieloną kawę można również kupić w postaci całych ziaren i wykorzystać do przygotowania gorącego napoju, podobnie jak kawa palona. Takim produktem jest Green Caffe od Nacure

Pamiętaj, że kubek tego jasnozielonego napoju nie będzie smakował jak palona kawa, do której jesteś przyzwyczajony, ponieważ ma znacznie łagodniejszy smak. Mówi się, że smakuje bardziej jak herbata ziołowa niż kawa. Co więcej, jej profil chemiczny jest zupełnie inny niż w przypadku kawy palonej, choć ich pochodzenie jest podobne. Zielona kawa szczyci się obfitą zawartością kwasów chlorogenowych - związków o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.

Ich zawartość zawdzięcza sobie tym, że nie jest ona poddawana procesowi palenia.

Właściwości kwasów chlorogenowych

Dzięki swojemu działaniu kwas chlorogenowy pozwala zmniejszać wchłanianie cukru. Powyższe działanie występuje zarówno u osób zdrowych jak i chorych na cukrzycę.

Naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii przeprowadzili badania, które wykazały, że codzienne przyjmowanie kwasu chlorogenowego w postaci wyciągu z zielonej kawy przyczynia się do znacznego spadku stężenia glukozy we krwi. Uczestnicy badań, którym podawano największą dawkę substancji zaobserwowały najbardziej zauważalne efekty. W ciągu 22 tygodni badane osoby straciły średnio po 10% masy ciała. Hamowanie przyswajania cukru to nie wszystko, czym może pochwalić się kwas chlorogenowy. Udowodniono, że ma także duże znaczenie w chemoprewencji nowotworów. Kwas chlorogenowy zaliczono więc do związków chemoprewencyjnych, które blokują kancerogenezę na etapie przemian metabolicznych niektórych substancji rakotwórczych.

Jedna filiżanka czarnej lub zielonej kawy dostarcza około 100 mg kofeiny, w zależności od odmiany i metody parzenia. Ponieważ spora ilość kofeiny może zostać utracona podczas procesu palenia, zielona kawa może zawierać dwa razy więcej kofeiny niż czarna.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj